Turism - Băile Sărata

Turism - Băile Sărata

O oază de recreere de care puțini dintre noi au habar

 

Izvoarele minerale din statiunea Băile Sărata sunt cunoscute încă din vechime pentru proprietățile lor terapeutice.

 

Mariana Vlad, medic:
"Valoarea stațiunii este una locală, iar exploatarea acestor izvoare trebuie făcută cu mare măsură. Sunt izvoare de suprafață, nu de adâncime, și au un debit destul de mic. Asta înseamnă că o cantitate mai mare de apă se strânge în timp, cu migală. Au fost câteva situații în județul Neamț când s-au încercat forări la mare adâncime în locuri în care s-au descoperit izvoare cu proprietăți curative și s-a stricat întreaga exploatație".

 

La numai șapte kilometri de Bacău se află o oază de recreere și sănătate de care puțini dintre orășeni au habar. Locul este cunoscut sub numele de Băile Sărata și se află în îngrijirea Centrului catolic de Spiritualitate și Tratament Balnear "Fericitul Ieremia", din Iași.

 

Râpa lui Vodă, Coasta Moșului, La Oglinzi, Izvorul Puturos sunt câteva dintre izvoarele cu apă minerală cu proprietăți terapeutice cunoscute încă din vechime.

 

Din păcate, stațiunea a fost uitată timp de zeci de ani, iar toate amenajările făcute pe la începutul secolului trecut au ajuns în ruină. Noul proprietar a început însă reamenajarea locului, iar acum există posibilități de cazare, precum și o bază de tratament.

 

Izvoare prețioase

Sfaturi despre un tratament balnear la Sărata pot fi obținute de la medicul Mariana Vlad, specialist în balneofizioterapie și recuperare, care coordonează activitatea medicală din cadrul Centrului de la Sărata Băi.

 

Clienții sunt de la cei tineri, care vin pentru controale, până la cei mai bătrâni, care sosesc sprijiniți în cârje. Mulți dintre aceștia din urmă au plecat, după câteva ședințe de tratament, pe picioarele lor.

 

Medicul Mariana Vlad spune că apele pot trata afecțiuni ale sistemului nervos periferic, boli ale aparatului locomotor, reumatism, afecțiuni post-traumatice, varice, ulcere varicoase, boli ginecologice, dermatoze, psoriazis, stări alergice, precum și o serie de alte afecțiuni ale căilor respiratorii.

 

La Sărata există posibilități de cazare, dar nu se asigură masa. În schimb, există o bucătărie bine utilată, la dispoziția oricui. Pacienții pot face băi cu apă sărată caldă la cadă, masaje medicale sau tratamente reci la piscină, în asociere cu plaja și ședințe de kinetoterapie.

 

Steluța Călugăreanu, din Bacău, clienta de peste șapte ani a stațiunii:

”Există aici, în pădure, un izvor cu o compoziție similară cu cea a apei din stațiunea Căciulata. Câțiva medici de la Iași le-au spus unor colegi de-ai mei: Oameni buni, sunteți băcăuani! Aveți acolo o stațiune, Sărata Băi. Mergeți acolo la tratament, nu mai bateți atâta cale până la Felix sau Băile Herculane.

 

Maria Iosib, pacientă:
"Am și osteoporoză, și coxartroză, așa că îmi prinde bine câte o cură de tratament. Când am venit prima oară aici, nu îmi puteam mișca mâna din umăr, dar după 14 ședințe situația s-a ameliorat simțitor".

Galerie Foto

Înapoi


Galerie Foto Carte de oaspeți